Miešanie je rovnako dôležitá časť výrobného procesu koňaku ako všetky predchádzajúce. Známe aj menej známe značky koňaku ktoré poznáte, používajú pri výrobe svojho koňaku destiláty z jednej alebo z rôznych produkčných oblastí regiónu Cognac a kombinujú tak tie najlepšie aromatické a chuťové vlastnosti koňaku rôzneho veku.

Master blender

Master blender (pivničný majster, cellar master) je kľúčovým človekom pre každého výrobcu koňaku. Má vycibrené zmysly najmä čuch a chuť, na základe ktorých hodnotí jednotlivé koňaky a určuje ich zastúpenie v konečnej zmesi. Master blender je zodpovedný za vytvorenie zmesi, ktorá garantuje rovnaké charakteristiky výsledného koňaku. I napriek tomu, že na vytvorenie finálnej zmesi používa každý rok iné zložky, výsledný produkt musí mať rovnaké chuťové vlastnosti, arómu a farbu. Jednoducho, vaše obľúbené XO kúpené dnes musí mať rovnakú farbu, vôňu aj chuť ako to, ktoré ste si kúpili pred rokom a musí mať rovnaké charakteristiky aj keď si ho kúpite o rok.

Postup miešania

Miešanie prebieha vo veľkých drevených nádobách s obsahom niekoľko tisíc litrov. Tu sa koňak nechá odpočívať niekoľko mesiacov aby sa zmes vybalancovala a zaokrúhlila. Tento procesa s a nazýva “marriage” (manželstvo). 

 

 

Zníženie obsahu alkoholu

Dôležitou časťou procesu miešania je aj znižovanie obsahu alkoholu vo výslednej zmesi. Koňak sa môže predávať s obsahom alkoholu minimálne 40%, pričom destilát určený na zretie po druhej destilácii má obsah viac ako 70%. Za 2 resp. 4 roky strávené v sude koňak odparovaním nezníži podstatne obsah alkoholu. Na zníženie obsahu alkoholu v mladom destiláte sa používa demineralizovaná voda, pričom sa nesmie pridávať voda do destilátu. Ak by sa tak stalo, došlo by k procesu v potravinárskej chémii zvanom saponifikácia a výsledný koňak by získal pachuť, ktorú konzument jednoducho rozpozná ako mydlovú. Výrobcovia preto používajú osvedčený postup, kedy pridaním koňaku do vody vyrobia zmes s obsahom alkoholu cca 20% a do tejto zmesi pridávajú pomaly ďalšie množstvo koňaku až zmes dosiahne objem alkoholu 40%

Vekové limity koňaku

Z celkového objemu predaja koňaku je podiel mladých koňakov t.j. VS a VSOP viac ako 90%. Vekový limit najmladšej súčasti zmesi je nasledovný:

VS          2 roky

VSOP     4 roky

   XO        10 rokov

( do 30. 3. 2018 bol vekový limit 6 rokov)

 

Počet rokov znamená roky strávené v sude od 1.4. v roku nasledujúcom po zbere hrozna.

 

 

 

 

 

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb (viac informácií). Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.

Súhlasím

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: www.mycognac.sk