Miešanie je rovnako dôležitá časť výrobného procesu koňaku ako všetky predchádzajúce. Známe aj menej známe značky koňaku ktoré poznáte, používajú pri výrobe svojho koňaku destiláty z jednej alebo z rôznych produkčných oblastí regiónu Cognac a kombinujú tak tie najlepšie aromatické a chuťové vlastnosti koňaku rôzneho veku.
Master blender
Master blender (pivničný majster, cellar master) je kľúčovým človekom pre každého výrobcu koňaku. Má vycibrené zmysly najmä čuch a chuť, na základe ktorých hodnotí jednotlivé koňaky a určuje ich zastúpenie v konečnej zmesi. Master blender je zodpovedný za vytvorenie zmesi, ktorá garantuje rovnaké charakteristiky výsledného koňaku. I napriek tomu, že na vytvorenie finálnej zmesi používa každý rok iné zložky, výsledný produkt musí mať rovnaké chuťové vlastnosti, arómu a farbu. Jednoducho, vaše obľúbené XO kúpené dnes musí mať rovnakú farbu, vôňu aj chuť ako to, ktoré ste si kúpili pred rokom a musí mať rovnaké charakteristiky aj keď si ho kúpite o rok.
Postup miešania
Miešanie prebieha vo veľkých drevených nádobách s obsahom niekoľko tisíc litrov. Tu sa koňak nechá odpočívať niekoľko mesiacov aby sa zmes vybalancovala a zaokrúhlila. Tento procesa s a nazýva “marriage” (manželstvo).
Zníženie obsahu alkoholu
Dôležitou časťou procesu miešania je aj znižovanie obsahu alkoholu vo výslednej zmesi. Koňak sa môže predávať s obsahom alkoholu minimálne 40%, pričom destilát určený na zretie po druhej destilácii má obsah viac ako 70%. Za 2 resp. 4 roky strávené v sude koňak odparovaním nezníži podstatne obsah alkoholu. Na zníženie obsahu alkoholu v mladom destiláte sa používa demineralizovaná voda, pričom sa nesmie pridávať voda do destilátu. Ak by sa tak stalo, došlo by k procesu v potravinárskej chémii zvanom saponifikácia a výsledný koňak by získal pachuť, ktorú konzument jednoducho rozpozná ako mydlovú. Výrobcovia preto používajú osvedčený postup, kedy pridaním koňaku do vody vyrobia zmes s obsahom alkoholu cca 20% a do tejto zmesi pridávajú pomaly ďalšie množstvo koňaku až zmes dosiahne objem alkoholu 40%
Vekové limity koňaku
Z celkového objemu predaja koňaku je podiel mladých koňakov t.j. VS a VSOP viac ako 90%. Vekový limit najmladšej súčasti zmesi je nasledovný:
VS 2 roky
VSOP 4 roky
XO 10 rokov
( do 30. 3. 2018 bol vekový limit 6 rokov)
Počet rokov znamená roky strávené v sude od 1.4. v roku nasledujúcom po zbere hrozna.