We come to an extremely important part of the production process. Double distillation is the point where the master distiller can correct some "imperfections" of distilled wine or, conversely, not use its potential in distillation and subsequent maturation in oak barrels.

Alambic

A distillation apparatus called the Alambic has been used to distill cognac wine since the turn of the 16th and 17th centuries. It is made of copper and bronze and consists of the following parts:

cooking vessel

to pinch the wine with an onion-shaped "chapiteau" on top

swan neck

wine preheater

is only an additional (auxiliary) device

cooling tank

with spiral pipe around the inner circumference.

 

First distillation - premiere chauffe

The cooking vessel (Cucurbite) is filled with wine, which is brought to a boiling point by heating. The resulting alcohol vapors are gradually released and proceed through the chapiteau to the swan's neck (Col de cygne), where they condense to a liquid due to the colder environment. The hot distillate thus formed passes through a spiral (Serpentine) in a cooling vessel (Réfrigérant) filled with cold water and flows out as a slightly turbid liquid with an alcohol content of 27-32%. The distiller has a very important task to separate the so-called head, heart and tail, while only the heart from the first distillation called "brouillis" is used for the second distillation.

Second distillation - bonne chauffe

The second distillation cycle is exactly the same, but the result of it is clear distillate, so its heart with an alcohol content of 68-72%, is placed in oak barrels after distillation. According to strict regulations, the distillation period must end on 31 March of the year following the harvest of the grapes.

Táto webová stránka používa cookies

Pre personalizáciu obsahu a reklám, pre poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti využíváme súbory cookie. Informácie o tom, ako náš web používáte, zdieľame so svojími partnermi pre sociálne média, inzercie a analýzy. Partneri tieto údaje môžo skombinovat s ďalšími informáciami, ktoré ste im poskytli alebo ktoré získali v dôsledku toho, že používáte ich služby. V prípade Vášho súhlasu prosím pokračujte pri prehliadaní webovej stránky a stačte OK.
Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.(Viac informácií)

OK

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: www.mycognac.sk