Podávanie koňaku

Pri profesionálnych degustáciách a v prevádzkach s odborne vyškoleným personálom sa pri priamej konzumácii samozrejme používa pohár v tvare tulipánu, tzv. tulipánka. Zďaleka to však nie je jediný spôsob podávania koňaku smädným krkom konzumentov. 

 

Ako si teda vychutnať ten svoj koňačik? Aký pohár použiť? Zahrievať, nezahrievať? Miešať, nemiešať? A čo ľad? Zaujímavé otázky, ešte zaujímavejšie odpovede. Koňak je mimoriadne tvárnym nápojom. Mnohým toto tvrdenie nie je po srsti, nakoľko je v príkrom rozpore s konzervatívnym imidžom, ktorý žiaľ doposiaľ panuje v laickej, ale aj v odbornej verejnosti.

 

Skúsme si preto na začiatku objasňovania zrekapitulovať niekoľko faktov:

 

Koňak je destilát, ktorý sa vyrába dvojitou destiláciou vína a zreje minimálne 24 mesiacov dubovom sude

Zretie koňaku je proces, ktorý mení jeho vlastnosti podľa druhu duba a času, ktorý destilát v dube strávi 

Maximálne odporúčaná doba zretia sa odhaduje na 60 – 70 rokov. V prípade Grande Champagne koňakov i 80 rokov. 

Po premiestnení z dreva do skla koňak svoje vlastnosti nemení s výnimkou následkov nesprávneho skladovania vo fľaši ležiacej v regáli v pivnici, resp. v obchode 

Minimálny obsah alkoholu je 40% 

90% predaného koňaku na celom svete je v kategórii VS a VSOP, teda mladých koňakov

 

Ak sú nám zrejmé všetky tu uvedené fakty, tak je pochopiteľné, že mladý koňak je v prvom rade čerstvý destilát, ktorý pre krátkosť času nemal príležitosť rozvinúť svoje chuťové a čuchové vlastnosti do výraznejších kvalít. A tak aj k nemu treba pristupovať pri podávaní. Celosvetový objem predaja mladých koňakov našiel svoj odraz v rôznych spôsoboch jeho podávania a konzumácie v jednotlivých častiach sveta.

Koňak na ľad – On the rocks

Pre mnohých odborníkov vo svete nápojov nepredstaviteľné barbarstvo. Čo potom čakáme od laického konzumenta? Samozrejme že odmietnutie. Ak však rešpektujeme skutočnosť, že práve zretím sa koňak stáva kvalitnejším, jemnejším, okrúhlejším, tak v mladom koňaku je zbytočné tieto nuansy očakávať. Jedná sa proste o mladý destilát, ktorý obsahuje alkohol a jeho účinok sa zmierňuje pridaním iných ingrediencií. 

V tomto konkrétnom prípade sa mladý koňak (mám tu na mysli koňak kategórie VS a VSOP s minimálnym vekom 2 resp. 4 roky) podáva spravidla vo vysokom  tumbleri alebo v klasickej whiskovke naliatím na dve-tri kocky ľadu. Pomalým nalievaním na ľad sa destilát ochladí a po chvíľke sa zjemní ostrejšia prítomnosť alkoholu typická pre mladé koňaky. 

Moja rada – neodsudzujte tento spôsob konzumácie, kým ho nevyskúšate. Ak ste konzument whisky, skúste konfrontáciu vašej obľúbenej whisk(e)y s koňakom podávaným na ľad. Verte mi, je to zaujímavá skúsenosť.

Na záver treba dodať, že tento spôsob konzumácie mladého koňaku podporila stavovská organizácia BNIC – Bureau National Interprofessionnel du Cognac rozsiahlou kampaňou v závere deväťdesiatych rokov v samotnom Francúzsku.

Schweppes - Koňak tonic

Názov nijako neznejúci francúzsky je daňou za globalizáciu, ktorá ako sprievodný znak prináša rovnaké nápoje na stôl konzumenta bez rozdielu, či je ten stôl v Amerike, v Európe, Ázii alebo hoci v Austrálii. 

Jednoduchým postupom vzniká nápoj založený na koňaku, ktorý prijalo za svoj čoraz viac jeho výrobcov. V mnohých koňakových domoch som sa stretol s jeho ponukou pri početných návštevách regiónu Cognac.

Jeho príprava je opäť veľmi jednoduchá.

Do pohára – obyčajne je to vysoký alebo nízky tumbler – dáme tri kocky ľadu, pomaly nalejeme koňak a zalejeme dvoj až trojnásobným množstvom tonicu ( podľa chuti). Podľa dostupnosti resp. vašej chuti použite ľubovoľný tonic na trhu. Na základe vlastných skúseností z viacerými značkami výrobcovia uprednostňujú značku z nadpisu. Tu však platí všeobecné pravidlo – určujúca je vaša osobná chuť, t.j. dobré je to, čo vyhovuje vašej chuti.

Koňak orange

Kým som neochutnal tento mix, nevedel som si túto kombináciu nápojov predstaviť. S náležitou dávkou ľadu mimoriadne chutná kombinácia, no upozorňujem na jej zradnosť v prípade, ak vám ujde ruka pri dávkovaní koňaku do tejto zmesi.

Do vysokého tumbleru dáte ľad podľa chuti, podľa chuti zalejete koňakom a opätovne podľa chuti dolejete pomarančovú šťavu. V zásade platí pomer 1 diel koňaku na 3 diely pomarančovej šťavy podávať na 3 kocky ľadu.

Koňak & Canada Dry

Je to tak. Koňak našiel partnera i v tomto nealko nápoji. Na prvý pohľad zvláštna kombinácia, no nesporne si našla svojich konzumentov na celom svete. Tí s vyvinutejšími chuťovými kanálikmi tiež zistili, že Canada dry je vhodnejšia na mix s koňakom ako American Ginger. American Ginger je totiž podľa mnohých konzumentov prisladký a potláča koňak pod únosnú mieru. Opäť tu však platí staré známe – proti gustu.... koniec už poznáte.

Cocktaily s koňakom

Tak sme sa dostali cez jednoduché mixy koňaku s ľadom a nealko nápojom k vyššej úrovni nápojového servisu. Cocktail je spôsob prípravy a podania nápoja tak, aby to bol zdarný pokus zvýraznenia chuťových vlastností každej suroviny použitej na jeho prípravu. To isté platí o coktailoch, v ktorých sa ako hlavná alebo doplňujúca ingrediencia používa koňak. 

BNIC organizuje pravidelne súťaž svetových barmanov, na ktorej sa rodia zaujímavé nápoje a ich receptúry sa postupne dostávajú do ponuky špičkových barov a doplňujú tak klasické cocktaily s koňakom.

 

Ak vás uvedených 10 vecí naštartovalo a víria vám v hlave otázky, kľudne mi ich pošlite alebo sledujte ďalej stránku mycognac.sk kde uverejním postupne ďalšie moje znalosti, postrehy a skúsenosti, ktoré som získal pri nespočetných návštevách a degustáciách v rodisku nápoja, o ktorom toto všetko je.

 

 

Na zdravie, priatelia koňaku :-)

 

 

 

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb (viac informácií). Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.

Súhlasím

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: www.mycognac.sk