Úroda hrozna a predaj koňaku v roku 201507.11.2016
Rok 2016 v Cognacu sa v tomto období dostáva do finálnej fázy produkčného procesu. Po zbere hrozna v priebehu októbra a následnej vinifikácii sa postupne dostávajú k slovu destilačné prístroje, ktoré majú čas do 31. marca 2017 extrahovať tie najlepšie chuťové a čuchové charakteristiky z vína a odmenili sa výrobcovi čírou eau-de-vie. Tá prirodzene podľa predpisov putuje do dubových sudov a minimálne za dva roky sa môže použiť na výrobu koňaku. Znamená to, že do konca januára by sme mali mať k dispozícii výsledky úrody z tohto roku. Aby sme ich mali s čím porovnávať, pozrite si stručný prehľad za rok 2015. Úroda / ProdukciaRok 2015 bol pre oblasť Cognac rokom rekordnej úrody hrozna, ktorá sa pretavila do rekordu v množstve vyprodukovaného vína určeného na destiláciu. Bolo ho presne 9 306 369 hektolitrov. Samotní výrobcovia neočakávali tento super výsledok, nakoľko v oblasti Cognac boli veľké suchá zvlášť v júni a júli. PredajTak ako počasie roku 2015 prialo vinohradníkom a následne distilérom, predajcovia sa nedali zahanbiť a dosiahli taktiež rekordnú úroveň. Finančný objem predaja koňaku na svetových trhoch dosiahol úroveň úctyhodných 2,6 miliárd eur. Názornejšie to vyzerá takto: 2 600 000 000 eur. Obrat vo sveteSeverná Amerika
68 miliónov fliaš + 13% v ks + 39% v €
Ďaleký východ
51 miliónov fliaš + 8% v ks + 8% v €
Európa
40 miliónov fliaš + 1% v ks + 16% v €
Štruktúra predaja v % podľa veku cognacu
VSVery Special (najmladšia veková kategória min 2 roky) 49%
VSOPVery Superior Old Pale (stredná veková kategória min. 4 roky)
41%
XOXO - Extreme Old (staré koňaky, min. 6 rokov a staršie - od 1.4.2016 min. 10 rokov a viac)
10%
|