Ako u Larsena už v októbri vedeli, že príde taká kosa?
12.01.2017
Tento text vzniká v pre nás krutých, mrazivých podmienkach, ktoré zavládli nielen v Tatrách, ale aj v nížinách hlboko pod nimi. Vonkajšie nočné teploty na niektorých miestach úspešne prekonali v týchto dňoch aj hranicu 30 stupňov pod nulou.
Pre občana s priezviskom z titulky to však nie je nič výnimočné. Ak vám pripomína niektorú zo severských krajín, trafili ste presne. Cognac Larsen je spoločnosť založená mladým Nórom, ktorý sa cestou do Ameriky musel zastaviť opraviť loď v Bordeaux. Oprava bola časovo náročná, tak si mladý Jens Reider Larsen povedal, čo tu budem len tak hlivieť, idem si ja dáke prašule zarobiť. Akčný mladík nemal ďaleko od slov k činom, tak sa vydal na cestu severne od Bordeaux, až dorazil na breh rieky Charente. Tu ho očaril miestny destilát a miestna deva natoľko, že im podľahol. V opačnom poradí samozrejme.
A Cognac Larsen bol na svete. Amerika mala jednoducho smolu.
K zaujímavej 90-ročnej histórii tohto domu koňaku sa ešte určite vrátime, ale dnes vám naservírujem najnovšiu a z hľadiska aktuálneho počasia nielen na Slovensku zaujímavú informáciu.
Súčasný master blender u Larsena sa totiž rozhodol namiešať zmes, ktorá je špeciálne určená pre barmanov na miešanie zimných coktailov. Ak ste ešte nečítali podstránku Stručne o koňaku a v nej kapitolu o jeho podávaní, prerušte radšej čítanie, prijmite informácie v zmieňovanej kapitole o podávaní koňaku a smelo sa vráťte. Uvádzam tam niekoľko z možných spôsobov podávania a vychutnávania si koňaku, vrátane spôsobu známeho ako “on the rocks” , “long drink” alebo “cocktail”.
Robert Andrieux. Tak sa volá súčasný master blender u Larsena, ktorý sa podpísal pod Winter Blend koňak. Skomponoval ho tak, aby obsahoval typické zimné arómy a potešil tak zmysly konzumenta a peňaženku barmana :-)
Winter blend je jemný a teplý, a ako všetky koňaky Larsen sa vyznačuje intenzívnymi kvetinovými príchuťami. Nájdete v ňom jemné chute zrelého ovocia - pečené jablko, slivku a marmeládu a to všetko podčiarknuté zrelosťou pochádzajúcou z dubového suda, dávajúceho teplé tóny toastu a vanilky.
Jeho jemné a teplé dotyky sa dokonale hodia na vytvorenie najlepších zimných cocktailov.
Robert však nezostal pri inováciách len v jednom ročnom období. Pripravil aj zmes na leto, nejedná sa však o koňak. Ak tipujete, že sa volá Summer blend, trafili ste do čierneho.
Viac si o nielen o tomto zaujímavom produkte z regiónu Cognac, ktorý ale nie je koňakom, povieme aj v spojitosti s iným, určite pre vás prekvapivým destilátom. Ako inak, z hrozna.
Sledujte moju stránku, čoskoro to príde.
Nazdar!